Co zamiast cukru? Jak pomóc naszym zębom?
Na pewno tyle razy słyszeliście o tym, jak szkodliwy jest cukier dla naszego organizmu. Cukier tak naprawdę jest obecny w wielu przekąskach: batony, czekolady, ciastka i nie tylko. Ciężko się temu wszystkiemu oprzeć. Należy jednak pamiętać o tym, że wyjątkowo duże spożycie cukru prowadzą do wielu poważnych problemów takich jak uzależnienie od cukru oraz problemy takie jak rozwijające się ogniska próchnicy! Dziś szczególną uwagę przyłożymy do tego, aby zadbać o zęby! Jak to zrobić?
Odpowiedzmy więc dzisiaj na kilka najważniejszych pytań związanych z tym jak dbać o dietę z obecnością cukru. Co stosować zamiast cukru? Co zamiast cukru dla cukrzyka? Odpowiemy o tym i nie tylko w dzisiejszym artykule! Mamy nadzieję, że dowiecie się tego wszystkiego czego potrzebujecie do prowadzenia zdrowego i wolnego od chorób życia!
Co stosować zamiast cukru, aby zęby były zdrowsze?
Na samym początku trzeba zdać sobie sprawę z tego, jak szkodliwe jest to, że spożywamy duże ilości cukru. To przecież cukier odpowiedzialny jest po części najważniejszym czynnikiem niszczącym szkliwo zębów. Nie wierzycie nam? Powie wam to każdy stomatolog! Cukier jest wręcz idealną pożywką dla bakterii obecnych w płytce nazębnej, które niejako odżywiają się nim i w dalszej kolejności — rozkładają produkty uboczne, tworząc szkodliwe kwasy. Kwasy te naruszają strukturę szkliwa i niszczą je, prowadząć do powstania zarzewia próchnicy i dalszej kolejności — do rozwoju ubytków próchniczych, mogących w końcu doprowadzić nawet do wystąpienia nieodwracalnego zakażenia miazgi znajdującej się wewnątrz zęba! Więc co zamiast cukru, żeby nasze zęby były zdrowie? Jak się okazuje, najlepszym pomysłem na zamianę cukru jest wykorzystanie ksylitolu. Substancja ta ma jako jedna z niewielu sprawdzone pozytywne działanie na zęby. Dzięki niej nasza jama ustna pobudzona jest do produkcji śliny i co za tym idzie — zmniejsza osadzanie płytki nazębnej na naszym szkliwie.
Co zamiast cukru dla cukrzyka?
Warto także zastanowić się nad tym, co zamiast cukru dla osób chorych na cukrzycę. Co ciekawe, istnieje bardzo dużo ciekawych zamienników, dla wszystkich osób muszących trzymać to, jaki jest poziom cukru w naszym organizmie. Po pierwsze warto zwrócić uwagę na stewię, roślinę o wyjątkowo słodkich… liściach. Zaletą stewii jest to, że nie podwyższa ona poziomy cukru i jest znacznie słodsza niż tradycyjny cukier. Co więcej, może być ona bezpiecznie przechowywana przez bardzo długi czas. Poza tym, warto zainteresować się fruktozą, zwłaszcza przy pieczeniu ciast i co więcej — słodzenia gorących napojów. Fruktoza odznacza się także bardzo niskim indeksem glikemicznym. Należy także zainteresować się kwestiami takimi jak mannitol, sorbitol i ksylitol. Zwłaszcza ten ostatni jest bardzo często zalecany cukrzyków, gdyż to właśnie ksylitol jest wykorzystywany przy tworzeniu produktów bezcukrowych. Jeżeli kiedykolwiek jedliście dżemy, cukierki czekolady czy ciastka bez cukru — to prawdopodobnie były one dosładzane cukrem pochodzącym z ksylitolu!